أخبار عاجلة
الرئيسية / المقالات / Chaldeeërs zijn het inheemse volk van Irak

Chaldeeërs zijn het inheemse volk van Irak

Chaldeeërs zijn het inheemse volk van Irak

Patriarch Louis Rafael Sako

Men mag niet vergeten dat de Chaldeeërs Mesopotamië en het oorspronkelijke Irak zijn, hun wortels gaan duizenden jaren terug. Ze hadden een groot rijk, met als hoofdstad Babylon, ze namen de controle over Mesopotamië in de zevende eeuw voor Christus en breidden hun rijk uit naar het noorden en westen. Ze hebben een groot religieus en cultureel erfgoed, dat tot heden nog steeds leeft. Enkele voorbeelden zijn de ziggurats, de Toren van Babel, de uitstaande obelisk van Hammurabi, rotspartijen, de Ishtar-poort, de Leeuw van Babylon, de Ur tunnel. Hun voorvaderen hadden wijngaarden, palmen, olijven, tarwe in de grond geplant en hebben uitgeblonken op het gebied van irrigatie, architectuur, muziek, poëzie, de vaststelling van wetten en de wetenschap van de astronomie.

Voor en na de komst van de islam, vooral in de heerschappij van het Abbasidenrijk, presenteerden de Chaldeeërs, samen met de andere christenen in hun land, vele wetenschappelijke, architecturale, medische, culturele en artistieke creaties: de geschreven monumenten bewaard in de takken van wetenschap, kennis, vertaling en schriften. Chaldeeërs en christenen hebben ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de wetenschappelijke en literaire wedergeboorte in het moderne Irak. Ze hebben veel geleverd in hun administratie, scholen en specialiteiten op het gebied van geneeskunde, landbouw, techniek, bouw, handel, economie, schrijven, drukwerk en journalistiek. Chaldeeuwse families hadden een prominente rol in het openbare leven. In de vorige eeuw werden Chaldeeuwse mensen, net als andere religieuze en nationalistische componenten, onderworpen aan gewelddadige conflicten, ontheemding en slachtpartijen, zoals gebeurde in Seferbirlik 1915-1918, waar vier Chaldeeuwse bisdommen werden verwijderd. Chaldeeërs en andere bevolkingsgroepen zijn de afgelopen 50 jaar onderhevig geweest aan schendingen en ontheemding vanwege de inferno van terugkerende oorlogen. De ongekende aanvallen van extremistische islamitische bewegingen zoals Al-Qaeda hebben hen teleurstelling en onveiligheidsgevoelens bezorgd. Ze hebben het vertrouwen in de toekomst verloren en hebben hen gedwongen te emigreren.

Degenen die standvastig bleven, handhaafden hun oude wortels en klampten zich vast aan hun thuisland ondanks het falen van opeenvolgende regeringen om hen het recht op hun eigen lot te geven. Geschiedenisboeken of leerplannen vermelden bijvoorbeeld geen enkele regel over de Chaldeeërs en christenen en wat ze hun moslimbroers aanboden en wat ze opofferden voor hun land. Hoewel de Kerk niet direct tussenkomt in de politiek, is het sterk beïnvloed door de politieke veranderingen die de fundamenten van het sociale weefsel, de economische en demografische realiteit ondermijnen. Deze politieke veranderingen houden geen rekening met de rechten van christenen en hun gelijkheid met de burgers van anderen (wet islamiseren minderjarigen).  Hierdoor moet de Kerk een actieve rol spelen in het land ter ondersteuning van de nationale cohesie, ter verdediging  van de rechten van mensen en de rechtsstaat en om tegemoet te komen aan de noden en behoeften van de burgers. Dit is wat de Kerk deed tijdens de ontheemding van de christenen ​​uit Mosul en Nineveh vlakte en met de renovatie van hun huizen voor hun terugkeer.

In het licht van de bovengenoemde veranderingen, en ondanks de afname van het aantal christenen en hun sociale en culturele aanwezigheid in Irak, zoals andere etnische en sektarische groepen, vind ik dat het nu een urgent historisch moment is, zodat de Chaldeeërs in het bijzonder en de christenen in het algemeen hun verantwoordelijkheid in het politieke proces nemen en vrij zijn van de resten van angst en de koloniale mentaliteit. Dit nationale en christelijke bewustzijn zou net zo belangrijk moeten zijn als zout en gist om mooie resultaten te bereiken.  Als sponsor en vader dring ik er bij iedereen op aan, in het bijzonder bij de Irakese Chaldeeërs in binnen- en buitenland, deel te nemen aan de parlementsverkiezingen op 12 mei om hun stem uit te brengen aan hen die het best bij hen en het thuisland passen. Verkiezingen zijn een nationale, morele en christelijke verantwoordelijkheid om te zorgen voor een moderne constitutionele burgerlijke staat die gelooft in pluralisme en het cultureel erfgoed van alle componenten bewaart!

Mijn advies aan de Chaldeeërs: ik adviseer de Chaldeeuwse activisten om goed na te denken over de oprichting van één politieke partij namens de Chaldeeuwse Alliantie (Huyada Kaldaya), die de partijen op het toneel omvat en kaders en competenties in binnen- en buitenland wegtrekt van opportunisten en boodschappers.

In deze context hoop ik dat een van de prioriteiten van deze partij is om samen met de Assyrische, Syrische en Armeense partijen een sterke alliantie te vormen die de christenen in het Huis van Afgevaardigden en in de politieke activiteiten vertegenwoordigt. Het vereist de wijziging van de huidige grondwet en de opname ervan in artikelen die ons bestaan ​​expliciet erkennen en onze nationale, religieuze, politieke en culturele rechten waarborgen. Ik hoop dat dit belangrijke project door de Chaldeeuwse Alliantie zal worden aangenomen en zal worden gesponsord door de interventie van de kerk

Tot slot, deel ik u mede dat ik bij deze verkiezingen wenste dat de christenen een verenigde lijst zouden hebben omdat we samen sterker zijn, en ik heb ernaar gezocht, maar er was geen grote reactie voor deze gelegenheid vanwege de agenda’s die sommige partijen en privébelangen ondersteunen!

عن Maher

شاهد أيضاً

صدور نسخة جديدة منقحة من كتاب حياتنا الليتورجيا الكلدانية للبطريرك ساكو

صدور نسخة جديدة منقحة من كتاب حياتنا الليتورجيا الكلدانية للبطريرك ساكو إعلام البطريركية صدر أمس، …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.